Co zjeść podczas urlopu w Trójmieście? Lokalne przysmaki kuchni pomorskiej - Bayjonn Hotel Sopot
żurek

Co zjeść podczas urlopu w Trójmieście? Lokalne przysmaki kuchni pomorskiej

Na odbiór naszych podróży ogromny wpływ ma lokalna kuchnia. Podczas wypraw odpoczywamy, regenerujemy siły ale uwielbiamy (zapewne większość z nas!) kosztować lokalnych przysmaków, poznawać nowe smaki, biesiadować i ucztować. Takie chwile w doborowym towarzystwie są niezwykle miłe Bez względu na to, czy przebywamy w hotelu w Sopocie, czy też na campingu na Mazurach, dobrze jest znaleźć nieco czasu na zapoznanie się z potrawami charakterystycznymi dla danego regionu. Jeszcze przed wyjazdem warto sprawdzić, co zjeść w danym miejscu!

Jakich przysmaków spróbować na Pomorzu?

Pomorze ma do zaoferowania wiele tradycyjnych przysmaków. Każdy region jest inny i różne są dania, których należałoby skosztować. Na co zwrócić szczególną uwagę, kiedy przebywamy w Trójmieście? Co warto zjeść w Gdańsku, a co w hotelu w Sopocie? Jakich potraw trzeba obowiązkowo spróbować podczas pobytu w Gdyni?

Dania wytrawne

Kaszuby – bogactwo jezior, oferuje potrawy z ryb jeziornych i rzecznych. Potrawy ze śledzia, dorsza, węgorza, klopsiki rybne czy słynną zupę rybną, przyrządzana z wielu gatunków ryb znajdziemy w menu niemal każdego hotelu. Kiszka ziemniaczana, zasmażane ziemniaki podawane często z maślanką – również tak proste przepisy okażą się niebanalną potrawą. Warto je zjeść, jeśli tylko będziemy mieć ku temu okazję.

Gęsina, dania z kaczki czy wieprzowiny- prawdziwe kaszubskie gospodynie są mistrzyniami w ich przyrządzaniu. Najlepsi szefowie kuchni trójmiejskich hoteli często bazują właśnie na takich tradycyjnych recepturach. Kaszuby to również placki, kluski i pierogi w towarzystwie cebulki lub zawiesistych (niestety również dość kalorycznych) sosów. Wariacji pierogów są setki i każdy znajdzie coś dla siebie.

Kapuśniak w chlebku, aromatyczny bigos, lokalna golonka zasmażana w kapuście (najlepsza Gdańsk, Sopot i okolice) lub żeberka pieczone w sosie własnym to propozycje godne największego łasucha. Po prostu trzeba je zjeść podczas wakacji na Pomorzu! Na deser mus z kaszubskich truskawek będzie godnym finiszem uczty kulinarnej.

Potrawy słodkie

Jeśli już wspominamy o słodkościach to należałoby spróbować pączki, chrusty czy znane kaszubskie ciasto marchewkowe. Mmm pycha! Z mniej znanych dań godne polecenia są ruchanki. Wybierając hotel w Sopocie, warto sprawdzić, czy ma w swoim menu te desery.

Co zjeść w Gdańsku?

Na kształtowanie lokalnej kuchni Gdańska miała wpływ jego historia. Miasto leżało na głównym szlaku handlowym i pojawiali się w nim kupcy z różnych zakątków świata. Potrawy, które można zjeść współcześnie w tamtejszych restauracjach i hotelach, są więc mieszanką dań z całego świata, mimo iż bazują na lokalnych składnikach.

Odwiedzając Gdańsk, warto zjeść bitki dominikańskie. Wywodzą się one właśnie znad Motławy a ich historia sięga odległych czasów. Bitki to marynowane w cebuli mięso wołowe, podawane często ze słodko-kwaśnym sosem. Wyczuwalny jest aromat dodanych grzybów a duszone wolno w winie mięso, staje się wyborne.

Oddalając się nieznacznie poza miasto poznajemy bogactwo pomorskich wsi, słynące z hodowli drobiu i dań bazujących na gęsinie..

Choć w kuchni pomorskiej królują dania z ryb to znajdziemy tu cały wachlarz innych, niebanalnych smaków i nieoczywistych połączeń. Pomorze oferuje wyjątkowe doznania nie tylko krajoznawcze, ale również kulinarne. Warto zjeść choćby kilka lokalnych dań, by w pełni zakosztować kolorytu regionu.

Zapraszamy na Pomorze! Zapraszamy do Hotelu Bayjonn w Sopocie!